SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Spånga/Bromstens Bandyklubb

Spånga/Bromstens Bandyklubb -
 
  INFORMATION

Matchstart:sön 12 februari, 11:30
Plats:Spånga IP
Aktivitetsinfo: Bandydistrikt Stockholm och SBBK bjuder in till flickcupen Ann Elefalks Cup som spelas 12 februari på Spånga IP.

Cupen genomförs i spelformerna 3 mot 3, 5 mot 5 och 7 mot 7. Vi uppdaterer kallelsen när vi vet tiderna för våra matcher.

Under dagen kommer det förutom matchspel även bjudas på olika aktiviteter. På plats kommer vi ha olika profiler inom svensk dambandy, både nuvarande och före detta elitspelare på damsidan som kommer att kunna utmanas i olika aktiviteter men också lära ut olika tekniker.

Dagen startar 12:00 och avslutas cirka 18:00. Alla deltagande tjejer får medalj.

Då vi arrangerar cupen kommer vi behöva hjälp av föräldrar med att sälja godsaker i fiket, lägga sarg till alla planer och är någon sugen på att vara speaker och annonsera matchstarter mm så välkomnar vi det med! Vi hoppas att alla föräldrar med barn som deltar har möjlighet att hjälpa till samtidigt som ni hejjer på våra tjejer.

Har ni några frågor ring Lisen på 076- 28 39 348.

Hälsningar,

Tränarna


ANN ELEFALK
Ann Elefalk var pionjär och eldsjäl inom svensk dambandy och blev med tiden rikskonsulent för sporten.

Under 1940-talet lockades hon att börja spela bandy i IK Götas damlag på Vasaparkens is i Stockholm. Hon var tidigt så duktig att hon blev uttagen att representera Sverige i de första inofficiella damlandskamperna mot Finland 1946 och 1948. För en av dessa matcher fick hon pris som ”lovande spelare”.

År 1969 blev hon utnämnd till så kallad dam- och rikskonsulent hos Svenska Bandyförbundet med uppgiften att popularisera och marknadsföra bandyn bland unga flickor, vilket innebar många besök på skolor över hela Sverige. Hon hade denna uppgift i 22 år och var mycket framgångsrik, enligt uppgift en sann eldsjäl och en ”doer”. Samtidigt var hon helt orädd för att kritisera det rådande gubbväldet inom idrotten om hon tyckte någonting inte var rätt och riktigt. Genom sitt arbete ökade hon jämlikheten för dambandyn, bland annat genom att de fick ett officiellt SM samt rätten att spela matcher i 90 minuter, precis som herrarna. Ann Elefalk vann stor respekt för sitt mångåriga ledarskap inte bara inom bandyn utan även inom hela idrotts-Sverige.

Parallellt med detta uppdrag startade Ann Elefalk även det svenska damlandslaget i bandy, där hon under 10 år blev dess första förbundskapten. Hon var med om att bygga upp ett officiellt landskampsutbyte med bland annat Finland, Norge, Holland och Sovjetunionen.

1973 vann hon med sin klubb IK Göta det första officiella SM-guldet, när de besegrade Katrineholms SK i SM-finalen som spelades på Rocklunda i Västerås. Hon var då spelande tränare för klubben. Vid 66 års ålder, år 1993, spelade hon sin sista match med IK Götas Old Girls-lag.

År 1979 fick Ann Elefalk ta emot S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad. Hon belönades då som första idrottsledare för sitt engagerade arbete inom idrottsrörelsen, främst för det hon gjort för dambandyns framväxt. Året efter tilldelades hon pris som årets idrottsledare av tidningen Expressen och Riksidrottsförbundet. Efter sin död 1994 blev hon den första kvinnan att väljas in i Svensk Bandy Hall of Fame, vilket skedde 2014. Handelshögskolan i Stockholm och GIH utsåg Ann Elefalk 2017 som en förebild inom svensk idrott med motiveringen: Ann Elefalk stred för kvinnors rätt att spela bandy. Hennes paroll var: ”Bandy för dej - som är tjej”

<< Tillbaka

 
 
Våra sponsorer